Zomerse WFT feitjes

July 11, 2019

 

Verhuur jij je eigen woning tijdens je vakantie? Eén van de toetstermen van Hypothecair Krediet, die erg actueel is in de zomermaanden, is het gevolg van tijdelijk verhuur van je eigen woning. De belastingdienst is daar helder in: Bij tijdelijke verhuur van je woning (anders dan een overbrugging waarin je tijdelijk twee woningen bezit) blijft je woning volledig in box 1. Dat betekent dat je eigen woningforfait en de renteaftrek gewoon doorgaan. Echter, van de huuropbrengsten word je geacht 70% aan te geven in box 1. Dat geldt ook wanneer je je woning verhuurt via internetsites. Wat blijft is natuurlijk de vraag wat precies tijdelijke verhuur is... Maar maak je geen zorgen. Al ga je drie maanden op vakantie, dat is in ieder geval tijdelijk. En wie van ons kan er zo maar drie maanden tussenuit? Examentip: Wist je dat je ook bij sommige hypotheken vakantie kunt opnemen? De zogenaamde premievakantie. Sommige maatschappijen staan toe in hun polisvoorwaarden dat je tijdelijke een aantal maanden achter elkaar geen premie betaalt. Dat betekent dat je waarschijnlijk niet je doelvermogen gaat halen maar kan nu financiële armslaggeven. Het gevaar is dat je door een tijdelijke stopzetting van de premie buiten de bandbreedte treedt. De bandbreedte van 1:10 geldt nog steeds. En vooral klanten met een zogenaamde hoog/laag constructie kunnen te maken krijgen met een onbedoelde verplichte afkoop. Weet dus dat bij KEW’s de bandbreedte nog steeds van kracht is en voor jou als adviseur een belangrijke factor is voordat je premies verlaagt of uitstelt. Examentip: Bij WFT Xperience krijgen we veel deelnemers die relatief jong zijn. Dat betekent voor hen best wel veel studie op hypotheekvarianten die ze zelf onmogelijk nog kunnen afsluiten. Daar waar voor de veertigers het volstrekt vanzelfsprekend is dat de premie van KEW, SEW en BEW niet aftrekbaar is blijkt dat in de praktijk toch niet zo vanzelfsprekend voor de twintigers. De examentip voor deze editie is: lijfrentepremies zijn aftrekbaar (voor zover ze binnen de jaarruimte en de reserveringsruimte vallen) maar premies voor overlijdensrisicoverzekeringen, KEW, SEW of BEW zijn nooit aftrekbaar. Nooit geweest en zullen het ook nooit worden.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Foto-jaaroverzicht 2019 TPS feestelijk in ontvangst genomen

February 24, 2020

1/9
Please reload

Recente berichten