top of page
  • Rick Breeuwer

Reisverslag Oekraïne van Erwin van DiemenExamenbus toezichthouder en operationeel manager Erwin is laatst naar Warschau afgereisd met een heel mooi doel, namelijk het brengen van hulpgoederen en het terugbrengen van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Lees hieronder het hele reisverslag van Erwin.


Enige tijd geleden werd ik gevraagd door een organisatie uit Limburg of ik beschikbaar was om als tweede chauffeur mee te rijden naar Polen om vluchtelingen op te halen uit Oekraïne. Ik aarzelde niet om direct contact op te nemen met Rick met de vraag of hij me in deze drukke PE-periode kon missen. Rick gaf aan dat voor dit goede doel alles mogelijk was en zo begon ik dinsdag 15 maart aan deze indrukwekkende reis. In Apeldoorn langs de snelweg ben ik opgestapt en zag vol verwondering dat de hele bus gevuld was met hulpgoederen. Eten, drinken, speelgoed, luiers, en kleding. Ook ontmoette ik daar de mensen die dit mooie initiatief genomen hadden.


De reis naar Warschau ging voorspoedig. We arriveerde rond 23:00 uur bij de Expo hallen, waar veel vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk worden opgevangen. Er was een hal ingericht voor de mensen die in Polen wilden blijven. Ook was er een doorreis hal. In deze hal konden mensen zich melden voor een doorreis naar een bestemming in Europa. Daarnaast was er een hal voor alle hulpgoederen. Op de tweede dag hebben wij hier alle meegenomen hulpgoederen afgegeven.


We hebben enkele goederen, zoals eten, drinken en speelgoed apart gehouden voor de terugreis. De organisatie had ook voor de kinderen die met ons mee zouden gaan een tasje gemaakt voor onderweg met wat leuke dingetjes zoals een kleurboek met potloodjes en een knuffel. Wat was het mooi en emotioneel om te zien hoe blij die kinderen hiermee waren, aangezien veel van hun niks bij zich hadden.

In de middag hebben wij de bus geparkeerd bij de doorreis hal. Er stonden bussen uit Duitsland, Denemarken, Finland, etc. Deze bussen zouden allemaal in de avond vertrekken naar verschillende bestemmingen in Europa.


Sommigen mensen hadden een koffer bij zich, maar er waren ook mensen die alleen een klein plastic tasje bij zich hadden. Ook huisdieren gingen mee. Zo zat er bij ons in de bus een vrouw die enkel haar kat mee had genomen.

In de avond begon onze terugreis naar Nederland. Wij hebben de mensen een zo veilig en comfortabel mogelijke reis gegeven. Communiceren ging niet altijd makkelijk, maar google vertalen heeft ons prima geholpen. Een dame liet mij foto’s van haar huis in Kiev zien. Ik kreeg een brok in mijn keel toen ik op de foto’s haar compleet verwoeste flat zag.

Een van de passagiers had via Google Translate een stukje geschreven:

“During our trip we met a lot of good people with big hearts. It’s hard for me to express my gratitude in words. The whole world and you in particular help us and Ukraïne. Thank you so much for what you are doing.”


Als je dit te te horen krijgt dan weet je meteen waar je het voor doet. Ik ben heel blij en vereerd dat ik een steentje kon bijdragen aan deze bijzondere reis.

Wij hebben voor een deel van de mensen direct opvang kunnen regelen in Nederland en de rest van de passagiers hebben wij afgezet bij het opvangcentrum van MECC in Maastricht. De dag na aankomst hoorden wij gelukkig al dat ook die mensen een stabiel onderkomen hebben gekregen in Limburg.


Ik ben enorm trots op het team wat dit georganiseerd heeft! En vragen ze mij om weer mee te gaan…..ik zal er geen seconde over twijfelen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page