top of page
  • Rick Breeuwer

Stijgende rente

Onlangs heeft u wellicht gezien dat de inflatie op z’n hoogste niveau sinds lange tijd staat. Ook heeft u misschien gezien dat de rentetarieven als gevolg daarvan aan het stijgen zijn.
Op dit moment beleven we inflatoire tijden. In de eurozone was de inflatie in maart 7,4%, het hoogste niveau sinds in 1997 met het bijhouden van data werd begonnen. Om dit cijfer wat meer duiding te geven: centrale banken over de hele wereld, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB), het Federal Reserve System (Fed) en de Bank of England (BoE), streven ernaar de inflatie rond de 2% te houden.


De inflatie is momenteel hoog om verschillende redenen. Eén reden is de verstoring van de toeleveringsketen door de sterke vraag naar goederen na de heropening van de economie in 2021. Daar komt nog bij dat olie en gas duurder zijn geworden, onder andere door de oorlog in Oekraïne. En wanneer de energieprijzen stijgen, stijgen ook de prijzen van goederen en diensten in tal van sectoren. Volgens de ECB waren de gestegen energieprijzen in januari goed voor meer dan de helft van de inflatie.


Tijdens de coronacrisis hebben veel centrale banken de rente verlaagd om de economie te helpen. Maar nu de economie zich heeft hersteld en de inflatie is gestegen, zijn sommige centrale banken begonnen met het verhogen van de rente. De Fed en de BoE hebben beide in maart de rente verhoogd en aangegeven dat er dit jaar verdere verhogingen zullen volgen. De ECB heeft de rente sinds 2011 niet meer verhoogd, en heeft aangegeven er in ieder geval nog mee te zullen wachten tot de laatste maanden van het jaar.


Een stijgende rente is goed nieuws voor mensen met spaargeld. Nu is het voor hen nog belabberd gesteld. Banken geven meestal een schamele 0,01 procent rente over spaartegoeden (ofwel: niks) en over bedragen boven de 100.000 euro moet je geld betalen. Echter is de spaarrente nog niet gestegen. Dit zal pas gebeuren als de ECB de rente verhoogd.


Ook pensioenfondsen kijken verlekkerd naar de stijgende rentegrafiek. Voor het berekenen van pensioenreserves is de rente namelijk heel belangrijk. Is de rente laag, dan dalen ook de dekkingsgraden. In het ergste geval moeten pensioenfondsen de uitkeringen dan verlagen.


Voor aandelenkoersen zijn stijgende rentes slecht nieuws. Beleggers verplaatsen hun geld deels naar obligaties, waar ze hogere rentes ontvangen. Aandelen gaan dus in de verkoop, met lagere koersen tot gevolg. Vooral de koersen van technologiefondsen zijn vatbaar voor stijgende rentes.


De waarde van techbedrijven zit 'm vaak in de winsten die ze in de toekomst gaan behalen. Bij een hogere rente pakt die berekening slechter uit, en valt de huidige bedrijfswaarde lager uit.


Voor banken is een stijgende rente dan weer goed nieuws, omdat er bij hoge rentes meer marge is te maken, dan bij lage rentes. Van belang is ook hoeveel schulden een bedrijf heeft. Loopt een lening af, dan moet die meestal worden verlengd met een hogere rente.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page